Watertoren Hillegom, 19 oktober 2022

Bezoek aan de gerenoveerde Watertoren Hillegom

Vele malen reed ik erlangs toen de Watertoren gerenoveerd werd en dacht ik hoe zou het ervan binnenuit gaan zien.

Woensdag 19 oktober 2022 was het zover, ik hoorde bij de gelukkigen die in de eerste groep zat. Zoals verwacht liep het storm met aanmeldingen voor deze zeer bijzondere bedrijfsexcursie naar de AW-groep. Ruim 140 mensen melden zich hiervoor aan, helaas moesten wij ook een aantal daarvan teleurstellen omdat er per keer maar 55 mensen mee konden.

De binnenkomst was al geweldig, wij werden verwelkomd in het prachtige atrium aangebouwd aan de Watertoren, hier kreeg iedereen koffie/thee met een gebakje.

De heer Ad Wijnhout, directeur van de AW-groep, verwelkomde alle aanwezigen en vertelde in het kort de ontstaan geschiedenis van de AW-groep. Hij startte ruim 40 jaar geleden het bedrijf, als zoon van een bollenboer deed hij van jongs af aan klusjes voor agrariërs in de buurt. Op zestienjarige leeftijd besloot hij zijn passie voor techniek verder te ontwikkelen. Hij schreef een bedrijfsplan en ging met dit plan naar de bank. De heer bij de bank geloofde in zijn plan en zo stonden we aan de wieg van de huidige AW-groep.

De groep bestaat uit vijf divisies:

  • AW Kenniscentrum
  • AW Infrabouw
  • AW Groen & Natuur
  • AW Grondstoffen
  • AW Onderhoud

Een organisatie die over de volle breedte van de branche een totaaloplosser is.

De watertoren stamt uit 1925 en is 43 meter hoog. De waterbak zit nog in de toren en heeft een breedte van 14,5 meter. Deze bak wordt momenteel nog omgebouwd naar een college/theaterzaal, daar is over nagedacht want het materiaal wat voor deze verbouwing nodig is, is al in de waterbak gebracht.

In 2006 werd de Watertoren een gemeentelijk monument.

In 2015 is er gekeken of het plan wat er lag om de Watertoren te gaan hergebruiken maar dan als vergaderruimte, ruimte voor starters en lunchruimte haalbaar was.

Wij mochten het eindresultaat zien.

Veel van wat in de oude Watertoren aanwezig was is hergebruikt. Zo is het beton wat eruit gezaagd is voor de ramen, hergebruikt in de tuin als voetpad. De meubels zijn gemaakt van Bollenstreekhout en als dat hout niet voorradig was gebruikte men bamboe een snelgroeiende houtsoort. Het regenwater wordt opgevangen en wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Bomen die door de Groentak van de AW-groep worden gekapt worden hergebruikt.

Zoals de heer van de bank indertijd in Ad Wijnhout geloofde, zo gelooft hij in zijn personeel. Velen werken al jaren in het bedrijf en zijn soms op 12-jarige leeftijd begonnen met auto’s wassen en doorgegroeid binnen het bedrijf.

Na deze inleiding werd de groep van 56 mensen verdeeld in twee groepen en onder leiding van enthousiaste werknemers ging de ene groep het terrein op om te zien hoe een betonmortel centrale werkt en de andere groep ging de Watertoren bezichtigen.

Persoonlijk was ik zeer onder de indruk van het prachtige bedrijf wat bijna onder onze neus werkt. Ik had er geen idee van, ik kende alleen de Groentak van de AW-groep.

Na de wisseling was het onze beurt om de Watertoren te bezichtigen. Wat een prachtig resultaat. Het atrium waar we binnenkwamen en de lunchruimte was al mooi maar de vergaderzalen en werkruimtes in de Watertoren waren meer dan prachtig en vooral met een fantastisch uitzicht. Ook hier zag je materialen van de oude Watertoren terugkomen. De buizen om het watervat te vullen waren nog aanwezig en dienden hier en daar als kapstok. De stoelen in de vergaderruimten waren van geperst gras.

Na afloop kwamen de twee groepen weer bij elkaar in het atrium en onder het genot van een drankje en hapje aangeboden door de AW-groep kon iedereen nog even met elkaar praten over wat ze gezien en gehoord hadden.

Een prachtig bedrijf in onze Bollenstreek, waar velen geen weet van hebben.

Karin Zwetsloot